Falsa mostenire a dezgustului

Totul se leaga, cele doua adolescente de dimineata, din troleul care coboara spre Gara, pictand ritmic dialogul cu un oftat suierat, care le apleca grimasa anacronica; „asta e Romania, tu”. Blocul dezafectat din Moreni, pe care constructorul nu l-a prevazut cu instalatii sanitare, dar pe care autoritatile l-au alocat locuintelor sociale pentru care, chiar si fara sursa de apa, se percepe chirie. Oamenii aceia translucizi, care poarta in brate, aidoma unor excrescente, copii. Care fac schimb de ganduri uniforme ca si cum ar trece unul de la altul tigara. Care isi poarta nedumerirea printre oameni, fara nicio cuta a prefacerii.

Care dorm inghesuiti in visele cui nimeresc. Si se trezesc in hainele de zi ca atunci cand sarbatorile isi pierd nostalgia. Care nu au alta viata in afara vieutuirii, dar dau viata fara suflu, in afara oricarei credinte si in lipsa celui mai inofensiv idol. Oameni care nu isi ascund carnea, pentru care simturile toate s-au sudat organic. Care nu patrund in lume oricat de ostentativa ar fi prezenta lor.


Oameni care nu se plictisesc, cazand astfel in complicitatea propriilor prabusiri. Care nu au paturi, frigidere, robinete. Imaginati-va o cladire crepusculara, care poate l-ar face invidios pe Gaudi daca arta ar avea ceva de-a face cu viata, curbata in interior, cu peretii despartindu-se frenetic si cautandu-se printre fragmentele de lumina care intra din podea, fara tevi, cu acoperisul intesat de antene parabolice.

„Asta e Romania, tu”, de la 17 ani, se buluceste sa iasa din troleul care coboara spre Gara, impiedicandu-se nevrotic de „‘Mnezeii ma’sii de tara”, de la 60 de ani. Ce parea la inceput o coincidenta in nefericire, o continuitate a dezgustului intre generatii, roade liantele care, abia insinuate intre ei si noi/ noi si voi, ne fac sa mergem inainte prin istorie, in cel mai ipocrit deconstructivism. Nu exista lectii ale trecutului. Verbul nu se conjuga.

Anunțuri

Despre kairost
pentru ca alt nume decat καιρός/ kairos nu imi venea in intampinare, am adaugat un -t final, pentru a avea, astfel, existenta virtuala (Magda Gradinaru).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: