De gustibus – imbratisarea celor trei presedinti

Exista o fotografie absolut ravasitoare, care ii aduce impreuna pe Iliescu, Constantinescu si Basescu. Trei lideri postcomunisti, dintre care ultimii doi s-au legitimat prin negarea sau anatemizarea celui dintai. Daca privesti inocent imaginea, cele trei figuri se separa, amestecandu-si in acelasi timp conturile, pe un fond care ramane mereu imprecis, ca in romanele in care conteaza mai putin indivizii, cat tiparele pe care ei le prefigureaza. Sunt acolo trei Romanii, fara ca vreuna sa fie atributul exclusiv al unuia sau al altuia.

Romania flamanda, cu fularul purtat asa cum ii sade bine unui lider sovietic, vertical, fara noduri. Romania romantica, cu privirea aruncata mai sus decat poate obiectivul sa urce, cu mainile ascutite si albe, asa cum ii sade bine unui marchiz dezmostenit. Romania anacronica, oblica, tintind sentimentele in nuditatea lor, iubirea sau ura. Afinitatile, dispretul ii sunt improprii.

Incadrandu-l pe primul dintre presedinti, Constantinescu si Basescu isi strang mainile. Gestul lor nu are nimic dintr-o excludere – ce vrea imaginea sa para o marginalizare a lui Iliescu arata ca o mare imbratisare.

3 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s