Griji

Imi fac griji ca Aletheei i s-ar putea intampla ceva. Intre pagini de carte ii aud respiratia cand cuminte, cand alergand printre vise, si de undeva, nu stiu nici eu de unde, pentru ca suntem la noi acasa, cu biblioteca pe care am desenat-o pe o coala dictando si in care se intalnesc acum, pentru intaia oara, povesti si angoase, vine indoiala. Oare o doare ceva? Are tristeti? Se gandeste la dimineata nebuna, cand ea voia sa imi citeasca o poezie pe care o scrisese noaptea, pe furis – caci, da, Aletheia are acum varsta mea, aceea la care ma intorc atunci cand vreau sa stiu unde a pornit totul – iar eu ii intindeam siropul de tuse, in vreme ce faceam procesul-verbal al zilei: ghiozdanul de scolarita, pachetul, sa ne amintim de engleza?

Imi fac griji ca Aletheia nu stie prea multe despre lume si oameni. Ca sufera din cauza unei priviri sau a unui cuvant, fara a intelege ca nu despre ea este vorba, ca felul in care simte ea lumea, trecandu-i prin pori, ca si cum ar calca cu gandurile pe o plaja de mai, nu este, inca, un dialog. A invatat sa gandeasca abstract intre marginile culegerii de matematica. In viata de zi cu zi insa, totul are concretete si se cere trait personal. Imi fac apoi griji ca stie, totusi, prea multe despre lume si oameni. Ca viitorul i se desface inca de pe acum, prin repetitia din vietile noastre. E ca o regula: oamenii mari sunt obositi, se duc la serviciu, castiga bani, pe care mai apoi nu ii mai au, nu (mai) scriu poezii. Cand gaseste prin sertarele care o tentateaza asa cum ma tenta si pe mine scrinul din camera alor mei ori cand ii povestesc eu despre cum eram cand eram copil, capata o voluptate in priviri care pe tine, cel care se recunoaste mai degraba in istorisirile vechi decat in portretul proletarului nefericit ca solutie, te suspenda intre vieti.

Viata de dinainte de a avea un copil este cea a copilului care eram.

Anunțuri

Despre kairost
pentru ca alt nume decat καιρός/ kairos nu imi venea in intampinare, am adaugat un -t final, pentru a avea, astfel, existenta virtuala (Magda Gradinaru).

One Response to Griji

  1. Laura says:

    Ce bine ca ai reinceput sa scrii, draga Magda.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: