Doi baieti si-un USL

Cum e cu putinta o alianta politica intre PNL si PSD pot, la limita, sa inteleg. Sunt calcule electorale, imparteli de fotolii, datorii de platit. Instinctul partinic de supravietuire, acela care te eviscereaza si te pune in fata angoaselor, da seama de unul singur de socio-liberalismul romanesc. Din capul locului, avem o alianta hilara. Istorica nu prin maretie, asa cum stim noi ca fac momentele autentice ale timpului, ci, din contra, prin micimea ei. E mica intelegerea aceasta politica intre o social-democratie fara memorie si un liberalism fara forta principiilor. Va ramane in minorat, aidoma celor doi lideri pe care, uman vorbind, nu ii despart prea multe lucruri. Lipsa anvergurii era subinteleasa in cazul lui Ponta, inca din momentul micului Titulescu. Pe de o parte, pentru ca asa s-a lasat pozitionat in partid:un pupil care, intr-o zi, poate creste mare, dar nu mai mare decat partidul. Pe de alta parte, pentru ca social-democratia romaneasca a fost inautentica din momentul 0 al postcomunismului, neavand din ce regitru istoric sa se legitimeze. Aceasta a fost, de altfel, si marea reusita a national-comunismului din Romania: aneantizarea social-democratiei. Comunistii au inteles, in perversitatea lor, mai multe decat au inteles artizanii stangii democratice: social-democratia, ca ideologie, este o forta naturala, usor de legitimat atat social, cat si cultural. Intocmai de aceea, periculoasa pentru un regim care procedeaza totalitar. Ce au ucis insa comunistii, politicienii stangii post-decembriste nu au reusit sa invie. Noi social-democratie nu am avut dupa ’90 – ce a fost si ce mai este inca pe partea stanga a scenei politicii este fara fundament. Intocmai de aceea intelectualii nostri au „ales” dreapta: avea potential cultural, intr-un sens cat se poate de generos. Nu-i fusesera pervertite originile, in ciuda cianurii comuniste. La dreapta se gasea liberalismul.

Acel liberalism care, astazi, inseamna Crin Antonescu. Al doilea baiat din USL. La el, anvergura nu a lipsit din start. Era, cum s-ar spune, promitator. Avea infatisare de liberal, putea sa faca fata unui interlocutor provenit din vechile structuri, parea ca intelege cum e cu stanga scoasa din palarie, in 1990. Si totusi, Crin Antonescu este cel care a delegitimat liberalismul. Nu prin alianta conjuncturala cu Geoana. Nici macar prin intelegerea minora, repet, cu PSD-ul lui Ion Iliescu, Adrian Nastase si, prin ei, al lui Victor Ponta. Antonescu a delegitimat liberalismul prin el insusi. Oricat de grele vremurile, oricat de mica forta electorala, oricat de putin primari, oricat de oportuna pozitionarea langa PSD, pentru a face fata PDL-ului, nimic nu justifica gestul de lua, public, apararea lui Ion Iliescu si Adrian Nastase. Nimeni nu ii mai cerea lui Crin Antonescu gesturi mari. Dar nici nu il obliga sa faca gesturi mici, atat de reprobabile, cum este acela de a spune, despre Nastase, ca e un om politic valoros, cara, iata, a infrant sistemul, scapand basma curata din dosarele grele de coruptie. Sau acela de a spune ca Ion Iliescu nu este un comunist mai mare decat Emil Boc si Traian Basescu. Si ca nu chemarea minerilor a fost vinovata, ci trenurile puse la dispozitie de ministrul de atunci al Transporturilor, nimeni altul decat Traian Basescu.

Atunci cand ai la dispozitie mostenirea liberala si cand istoria iti serveste argumente bune sau cel putin demne de dicutat contra PDL-ului si contra lui Traian Basescu, sa recurgi la periferic inseamna sa suprimi tot ceea ce esti pus sa reprezinti.E pentru prima data de cand am devenit cetatean cu drept de vot cand imi vine sa intreb, absolut a la Caragiale, „eu cu cine votez?”. Pentru ca ce nu a reusit comunismul, sa aneantizeze total liberalismul, a reusit micul Crin, prin osanalele aduse lui Ion Ilici Iliescu.

(Sursa foto: enational.ro)

+

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s