de ce nu sunt in piata

Pentru ca sunt altii, acei ceilalti pe care ii invinovatesc ca si-au ratat istoria. Acei ceilalti care nu isi daruiesc minutul de luciditate, cantarul in care isi pun viata, lucrurile, proiectele, tradarile si resemnarile. Acei ceilalti care trec unii pe langa altii, uitandu-se peste umar, ranjind cand ar trebui sa compatimeasca, dorindu-si in fiecare secunda o alta viata, nu una minunata prin idealul ei, ci viata altuia, in concretetea ei definita prin multul si multele acumulate. Acei ceilalti care nu au masura. Si care iau chipul contorsionat al unei multimi fara gena. Acei ceilalti care nu sufera atunci cand nu au dreptate, ci isi ies din minti atunci cand tu ai dreptate. Ceilalti, care traiesc in absenta unei lumi pe care o urasc. Carora le sunt indiferente proiectele, programele, dezbaterile. Ceilalti, care se lasa sedusi doar de miezul de paine. Marginile sunt pentru ratati. Acei ceilalti pentru care baricada din 1989 si fantana de astazi inseamna acelasi lucru. Care scandeaza „libertate”, dar isi doresc un stat care sa ii asiste in nevoi. Celalalt, din piata, pe care nu il intereseaza ce vrea cel de langa el. Cel care nu e dispus sa isi asume nimic pentru stat. Pentru ca statul e, intotdeauna, cineva. Sentimentul de nedreptate este singurul care ii randuieste viata. Nedreptatit fiind de statul-persoana, il uraste ca pe vecinul care are o masina mai mare.

Acei ceilalti pentru care firescul e dat de ce lucruri aduni. Nu scad si nu impart. Se alatura fara insotire si fara proiect. Nu le pasa daca e dreapta sau stanga. Pentru ei, orice este mai la indemana decat rabdarea. Vor sa fie directori imediat dupa angajare si ar putea sa isi schimbe peste noapte profesia cu oricare alta, daca remuneratia este mai buna. Si daca primesc si masina, bonuri de masa, eventual vouchere pentru orice. Ceilalti, care arunca cu pietre si nu se intreaba cum au ajuns bolovanii in piata. Care nu stiu prea bine cine e Coposu, dar cred ca au binecuvantarea lui.

Pentru ca in piata este Mircea Badea. Pentru ca ceilalti cer libertate tocmai acum, cand o au, ca si cum libertatea se tine in buzunar.

Daca ar fi vorba despre altii, as fi in piata. Altminteri, am sentimentul ca as urca in tramvaiul in care isteriile se dezlantuie agramat si fara luciditate.

Anunțuri

Despre kairost
pentru ca alt nume decat καιρός/ kairos nu imi venea in intampinare, am adaugat un -t final, pentru a avea, astfel, existenta virtuala (Magda Gradinaru).

9 Responses to de ce nu sunt in piata

 1. Franck says:

  In piata sunt multi oameni de buna credinta. dar sunt in minoritate. Cumva, politicienii aveau nevoie de o razmerita de genul asta. E o supapa necesara. Sa nu-i dispretuim pe oamenii simpli. Ei exista si sunt majoritari in orice regim. Ei sunt. Noi suntem. Cum ne intalnim, cum vorbim intre noi, cum facem sa nu ne uram?

 2. kairost says:

  de acord cu supapa. energia negativa acumulata e firesc sa se descarce. „buna-credinta” ma sperie. am ajuns intr-un punct in care nu pot acorda creditul (social) doar pe baza acestei difuze „bune credinte”. eu sunt ferm convinsa ca ne putem intalni, noi si ei, fara resentiment, doar atunci cand vom avea, pe cont propriu, un proiect. altfel, revolta aceasta ramane doar debuseu pentru frustrari.

 3. Irina says:

  Minunata doamna, sper din suflet ca aceasta este doar o opinie. caci daca ar fi un studiu, ati avea niste informatii de baza complet eronate. Va invit sa vedeti cine suntem noi, aceia din piata. Si va jur ca nu ies pentru ca mi-e foame, ci doar sete de democratie. dar stati dumneavoastra si scrieti frumos pe blog despre cum asistatii sociali stau cu mana intinsa la universitate. E o realitate gingasa aceasta pe care v-ati construit-o 🙂

 4. kairost says:

  Irina, daca nu as fi trecut, nu as fi facut astfel de constatari. Nu am nici o indoiala ca, printre cei care erau duminica seara in piata, unii sunt de „buna credinta”. In continuare inca,c ea mai mare eroare pe care o putem face este aceea de a recurge la setea de democratie. Este o falsa problema, care ne arata dur ca nu am invatat istoria. Traim intr-un stat democratic. Democratia, e adevarat, nu exclude coruptia. Nici saracia. Nici erorile de guvernare. Dar ramane democratie. Ceea ce inseamna ca se poate negocia. Si ca se poate dialoga. Bolovanul nu e nici una, nici alta. iar orice dialog implica un obiect al dialogului. Daca ne ducem in piata sa cerem libertate, nu vom obtine nimic in plus. Pentru ca libertatea pe care o putem cere astfel, adica cea politica, o avem.

 5. Irina says:

  Uite, vezi diferenta dintre mine si tine? eu am incercat mai bine de 4 luni sa negociez comasarea alegerilor, nu s-a putut. Fiecare dintre cele 14 asumari ale guvernului de pe diferite legi sunt incarci esuate de negociere, acest mecanism preaslavit de tine. e minunat, doar ca acum lipseste cu desavarsire. te invit sa negociezi tu cu statu pe chestiuni ce tin de drepturile omului. noi ne-am uat-o de prea multe ori!

 6. kairost says:

  Irina, sunt de acord cu tine ca lucrurile nu functioneaza. ca avem drepturi in alb, fara a le putea exercita. avem, poate, un deficit de democratie. dar nu cred ca paralela Piata Universitatii1990 /Piata Universitatii 2011 este sanatoasa. Cred ca ratam, astfel, esentialul si ne furam singuri caciula.

 7. Irina says:

  ha, pai mutam discutia grav. In textul tau tu spuneai asa: „Acei ceilalti care nu isi daruiesc minutul de luciditate, cantarul in care isi pun viata, lucrurile, proiectele, tradarile si resemnarile. Acei ceilalti care trec unii pe langa altii, uitandu-se peste umar, ranjind cand ar trebui sa compatimeasca, dorindu-si in fiecare secunda o alta viata, nu una minunata prin idealul ei, ci viata altuia, in concretetea ei definita prin multul si multele acumulate. Acei ceilalti care nu au masura. Si care iau chipul contorsionat al unei multimi fara gena. Acei ceilalti care nu sufera atunci cand nu au dreptate, ci isi ies din minti atunci cand tu ai dreptate. Ceilalti, care traiesc in absenta unei lumi pe care o urasc. Carora le sunt indiferente proiectele, programele, dezbaterile”. Deci textul tau era despre multumea infometata, care nu are rabdare sa parcurga toate etapele si toate oarghiile democratice. Iti demonstrez ca lucrurile au curs „democratic”, dar nu au functionat. Si tu aduci in fata argumentul cu paralela 89 / 2012. Am senzatia unui sofism in care nu alunec asa usurel :). Haide, alunecam in manipulari subtile si stiu ca poti mai mult de-atat :). Esentialul noi nu l-am ratam, caci stim precis pentru ce mergem acolo. Tu, de la butoane si in trecere prin piata universitatii, cum propui sa facem sa functioneze dialogul institutional (repet: dupa ani de zile de asumare guvernamentala, inmixtiuni abuzive ale presedintelui in activitatea guvernului, lipsa de proiecte articulate si coerente din partea pozitiei, dialog autentic in teritoriu intre cetateni si deputati / senatori).

 8. kairost says:

  eu nu iubesc amestecurile. nu cred ca functioneaza. cred ca, sa ramanem la consens si sa i zicem deficit de democratie, aceste lacune in democratie trebuie si pot sa faca obiectul unui protest de sine-statator. altminteri, daca se amesteca printre solicitari Rosia Montana, salarii mai mari, pensii nemicsorate, indemnizatii pe doi ani si admiterea tortelor pe stadioane, gestul este delegitimat. nu doar inutil, ci fara miza autentica. fara nevoia de solutie. comasarea alegerilor intra aici. si este o tema excelenta pentru societatea cuvila. si are de/a face cu democratie. dar Mircea Badea sa urle in Piata o adaptare a Imnului Golanilor, iar un altul sa strige ca si Coposu a facut la fel, e altceva.

 9. Irina says:

  pai iti propun sa postezi un alt text, despre asta. Caci gata, am abandonat de tot textul de la care am plecat :). gata, ma retrag .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: