O răpire fără dramă – Hrebenciuc şi sindromul Stockholm

O scenă reală, dintr-o sală de judecată, povestită întocmai de un prieten avocat: personajele, doi foşti îndrăgostiţi, aflaţi acum în proces de divorţ. Ea, cu ochiul încă umbrit de semnul ultimei lovituri. El, suferind, cu o lacrimă în colţul ochiului, dar mai ales cu mărturisirea iubirii veşnice pe buze. Un tablou încărcat, dar care nu pune probleme de înţelegere.

Al treilea personaj dă sensul întregii piese : judecătoarea. « Te iubeşte, dragă, de aceea te bate, pentru că te iubeşte. Du-te acasă şi fii recunoscătoare». Ne ridicăm din sala de judecată, înainte de pronunţarea sentinţei, şi plecăm acasă. Lăsăm Piaţa Universităţii pe mâna lui Hrebenciuc, şi nu fără recunoştinţă.

Pentru că în minţile şi conştiinţele oamenilor care au ieşit în stradă era el, sforarul-şef. Ajutat de ultraşi şi de postaci. Miza nu e în recunoaşterea acestui fapt : în mare parte, ce s-a întâmplat la protestele din iarnă din Piaţa Universităţii a fost creaţie regizorală. Au fost, însă, şi multe onestităţi, pierdute în lamentaţia zgomotoasă a cerinţelor proletare- salarii mai mari, chiar şi pentru cei care nu lucrează în sistemul de stat (sic !), pensii pentru toată lumea, suspendarea, arestarea, împuşcarea şefului statului.

Aşadar, problema nu vine de la sforile care nu i-au făcut încă bătături domnului Hrebenciuc. Adevărata problemă survine atunci când culisele se mută pe scenă. Când eşti chemat să crezi în poveste, vâzându-l în acelaşi timp pe autor creând, ştergând şi recreând întâmplările. Domnul Hrebenciuc nu este naiv. Şi nici nu scapă, printre rânduri, mărturisiri.Citeste integral

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s