Şansa lui Ponta. Cât de liber e prim-ministrul României

Îmi recunosc obsesia anticomunistă. Şi nu numai că o recunosc, dar am grijă de ea, să rămână acolo, să nu cadă în plasa uzurpărilor. De aceea nu pot în ruptul capului să cred în democratizarea şi sinceritatea PSD-ului, atâta vreme cât îi permite lui Ion Iliescu să tranşeze că românii nu ar fi votat niciodată un Havel sau lui Adrian Năsatase să calculeze, cu precizie, că memoria socială e atât de scurtă, încât aceiaşi români îl vor vota iarăşi, în câteva luni. Victor Ponta a avut, însă, marea şansă a social-democraţiei româneşti. A ratat-o şi îmi pare sincer rău pentru el, pentru că de aici înainte nu mai are cale de întoarcere.

Nu înţeleg, totuşi, cum a reuşit Victor Ponta să iasă în întâmpinarea tututor criticilor săi. Cum a reuşit să repete paşii guvernului Adrian Năstase, să facă întocmai cum ţipau « băsiştii » că va face. A fost o desfăşurare uluitoare de forţe, care a culminat, ieri, cu manipularea făţişă a justiţiei în dosarul în care Adrian Năstase obţinuse o sentinţă de condamnare cu executare. În prima şedinţă de guvern, premierul Ponta a decis scoaterea Inspectoratului de Stat în Construcţii din subordinea MDRT. A numit un nou şef. Mai apoi, Curtea Supremă a fost anunţată că acelaşi ISC (trecut în subordinea directă a guvernului) nu mai constituie parte în dosarul « Trofeul Calităţii ». Răfuiala lui Adrian Năstase cu justiţia era singurul test care l-ar fi putut despărţi pe Ponta de Iliescu. Singurul test care ar fi transformat criticile obsedaţilor de anticomunism în vorbe goale, nebunii sau « băsisme ». Singurul test care ar fi aruncat în aer lectura părtinitoare a noului sistem de vot, cel care va permite PSD-ului, cu liberalii încorporaţi, să controleze covârşitor Parlamentul.

De ce nu-i pasă lui Victor Ponta de tara dictatorială ? De ce nu dă doi bani pe acuzaţiile de epurări politice ? În primă instanţă, pentru că a arătat destul de clar că nu este singur la guvernare, iar testul adevărat îl dă în partid, nu în societate. Citeste mai departe.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s