Instituţiile în persoană

Prim-ministrul Victor Ponta se referă, la sine însuşi, cu sintagma primul ministru. Nu este singurul care face acest lucru, încurcătura fiind veche şi legitimată chiar de textul constituţional, care aruncă în joc ambii termeni. Ambivalenţa de fond a Constituţiei nu mai este un secret: aproape orice şi în special punctele esenţiale ale legii fundamentale te trimit în interpretare. Sau la Curtea Constituţională. Cuvintele, însă, îşi pierd neutralitatea atunci când sunt puse în discurs. Nimic din ce spunem, aşadar, nu rămâne inocent. Cuvintele, ele însele, poartă marea vină de a institui semnificaţii.

 Aşadar, de unde vine opţiunea pentru „primul ministru” (ortografiat cu cratimă, în Constituţie, cu sau fără cratimă pe site-ul guvernului şi în comunicările publice ale acestuia)? De dragul numărătorii? Şi atunci cine e al doilea, dar mai ales cine e ultimul ministru? Să fie cel al Educaţiei? Sau poate ministrul de Externe? Logica trebuie căutată în priorităţile pe care şi le-a asumat pentru noi cabinetul Ponta: Internele au primit pe unul dintre greii partidului, Ioan Rus. Un altul dintre grei, Dan Nica, a ajuns la şefia Comunicaţiilor. Justiţia a beneficiat, şi ea, de unul dintre social-democraţii vocali. Agricultura a primit ca şef pe unul dintre co-liderii marii alianţe de stânga-dreapta, pupilul lui Dan Voiculescu, oricum s-ar numi el în certificatul de naştere. Cu derogare de la BNR, Florin Georgescu a fost instalat la Finanţe, cu dublu rost: să numere şi să împartă banii, dar şi să dea sfaturi editoriale jurnaliştilor. Fondurile europene par a avea, şi ele, importanţă– la cârmă a fost păstrat fostul comisar european Leonard Orban. Ministerul Muncii, cel cu pensiile şi asistenţa socială, a primit-o înapoi pe liberala Mariana Câmpeanu, nelipsit luptător al opoziţiei, în vremurile de început ale iubirii dintre PSD şi PNL. Acestea par a fi priorităţile cabinetului condus de Victor Ponta. Sub linie au nimerit Externele, dăruite ca premiu de consolare lui Andrei Marga, cu patima lui pentru Moscova, Sănătatea, Dezvoltarea Regională, Trasporturile, Mediul, Cultura. Cadou de logodnă a fost şi portofoliul Apărării, distribuit liberalilor.

Educaţia  intră la şi altele. A nimerit mai întâi pe mâna unei doamne care nu ştia să scrie corect şi care nu avea nici cel mai mic respect pentru cultură. A fost înmânată mai apoi unui domn cu nume consonatic, care avea, ce-i drept, exerciţiul scrierii. Îşi scria numele citeţ, corect, flancat de titluri, pe lucrările ştiinţifice ale altora. Nu i-a rămas nici lui. Mezinul este cel a reuşit să păstreze un portofoliu care nu aducea nici un beneficiu partidului. Nu a adormit când zmeul sau balaurul sau hoţul sau cine o fi fost el, căci la ce bună lectura unor poveşti din care nu scoţi nimic în viaţa de adult responsabil financiar?, a întins suav mâna sau coada sau gura către merele de aur. Mai ştii, poate merele erau otrăvite, ca-n Cenuşăreasa? Sigur Cenuşăreasa, Alba-ca-Zăpada a fost un partid.

Primul ministru, cu sau fără cratimă, este, fără doar şi poate, Victor Ponta. La fel de neîndoielnic este şi numele ultimului ministru, demonstraţia nu merge la CCR şi nici la votul Parlamentului: Liviu Marian Pop, fără cratimă, fost sindicalist, care, de când e ministru al Educaţiei, a primit bilet de voie pentru a modifica pe înţelesul propriu DEX-ul şi DOOM-ul. După un sfat de taină, decizia cea mai înţeleaptă ar fi să renunţăm la dicţionare şi tratate lingvistice, pentru a nu obosi inutil proletariatul de mâine. La testele de final de an şcolar s-a renunţat deja – nu contează cât şi cine ştie, important este să avem diplome. Pardon, diplomaţi.

Despovărat de educaţie, Victor Ponta mai are de urcat o singură treaptă: aceea care face diferenţa între conducere şi putere. Ce-i drept, să fii primul între Rus, Câmpeanu, Marga, Constantin şi Pop nu te face să (te) visezi frumos. Cu adevărat înălţător este să fii primul dintre toţi românii. Să mergi la Consiliul European. Premierul Ponta, să-l numim aşa, pentru că prim-ministru nu vrea să fie, iar primul ministru ne întoarce la numărătoare, ar putea face figură bună la Bruxelles, nu-i aşa? O zice Parlamentul, care a votat o declaraţie a premierului, tranşând într-o chestiune constituţională. CCR-ul, ne spune Victor Ponta, ar fi dat dreptate Constituţiei. Parlamentul, pe drept cuvânt Parlamentul Ponta, a făcut ceea ce face orice majoritate, şi încă nu aceea zdrobitoare cu care ne ameninţă Ponta şi Antonescu din toamnă.

 

Anunțuri

2 comentarii

 1. Domnule Prim Ministru Ponta,
  Am impresia ca sunteti prea credul iar cei din apropierea dvs. sunt incompetenti. Ma refer la esecul care priveste numirea lui Ioan Rus la interne. Si dupa ce s-a vazut ca este un trisor, ma surprinde ca il mai aparati. Oare nu stiti ca face parte din grupul ala de la Cluj care este format doar din trei membri si atat. Hai Vasile Puscas treaca mearga, dar cum sa acceptati un individ din preajma incapabilului si tradatorului Vasile Dancu? Nu stiati de la inceput ca Dancu si Rus sunt mambri fondatori ai grupului de presa al lui Paszkany aprigul sustinator al PDL?
  Si parca nu ar fi fost de ajuns, v-ati bazat pe puscariabila de la Curtea Constitutionala. Mai mult chiar, aveti o opinie favorabila cu privire la Ion Predescu care „divulga” activitatea propedelistilor, dar unde se afla distinsul cand CCR a semnat plangerea la Comisia de la Venetia sau ultima plangere impotriva „celor care denigreaza” sfintii membri ai curtii? Numitul nici macar nu a iesit in public sa spuna ca iar a fost de cealalta parte.
  Domnule prim ministru, nu va mai purtati cu manusi, nu va mai incredeti in nimeni si nu mai promiteti nimic. Le-ati promis ungurilor posturi de parlamentari in judetele unde au pondere de 7%; nu este cazul sa respectati nimic, folositi acelasi model electoral ca la locale si lasati mafia portocalie si pe cea ungureasca in afara parlamentului. Cand nu vor mai putea fi folositi, nici prietenii lor europeni nu se vor mai uita la ei.
  A propo de reorganizarea administrativa; am vazut ca undurii folosesc acronimul Har-Cov. Faceti oamenilor pe plac si constituiti din Harghita si Covasna doar un singur judet si eventual impunetile pasaport pentru plecarea si intrarea din si in ghetoul mult iubit.

  Apreciază

  • Daca cineva va dovedi obrasnicie fata de opiniile mele, risca sa-i dau un ban. pe user si va vedea ca are ce regreta. Aviz amatorilor care vor sa comenteze pentru ultima data !

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s