Neagu Djuvara, o întâlnire de 8 martie. O biografie cât o istorie de țară: Dacă crezi în Dumnezeu, atunci te-ndrepți, puțin câte puțin te-ndrepți

djuvara
Când vorbea despre moarte, răbdător și șugubăț, dar mereu bărbierit proaspăt și elegant îmbrăcat, îți spunea că ar vrea să moară într-o călătorie pe mare. Ar fi vrut să mai scrie o carte despre fata pe care o iubea la 16 ani, o franțuzoaică, a cărei amintire l-a însoțit cu încăpățânare în ultimii ani. Detesta visceral ce a făcut comunismul din țară și și-ar fi dorit ca ziua României să fie, așa cum e corect, în 10 mai, o zi diabolizată de comuniști. O țară care vrea ca ai ei cetățeni să se bucure împreună de apartenența la o istorie comună își pune ziua națională când afară e cald, nu iarna, când e frig și când lamentația ia locul bucuriei, mi-a spus de câteva ori.
Despre el tot Neagu Djuvara a scris cel mai bine: ”Care sunt, după mine, lucrurile cu adevărat importante? Mai întâi credința, este lucrul care ne salvează. Dacă crezi în Dumnezeu, atunci te-ndrepți, puțin câte puțin te-ndrepți. Pe urmă bunătatea, să nu fii rău cu semenii tăi. Al treilea lucru: să faci ceva, de pildă să scrii, să plantezi un pom, să lași ceva în urma ta”.
În 2016, într-o zi de 8 martie, Neagu Djuvara mi-a povestit despre mama lui și ce îi datorează mamei, în acest interviu pe care mi l-a acordat pentru News.ro . Era așa cum îl știm cu toții, bun și șugubăț, iar ce nu este scris în interviu e povestea iubirii lui platonice, de la 16 ani, pentru o franțuzoaică despre care voia să scrie în limba în care a iubit-o, în franceză.
Restul, micile observații despre cotidian, nu au niciun rost, în fața biografiei unui om cât o țară. Las câteva fragmente.

Pentru că era o zi de 8 martie, Neagu Djuvara rememorează aici frumuseţea Reginei Maria, ”frumoasă şi mândră”, în preajma căreia s-a aflat fără, însă, a-i fi prezentat în mod direct. Deşi nu îl consideră pe Principele Radu Duda potrivit în familia regală, istoricul Neagu Djuvara nu se pronunţă asupra viitorului acesteia, în contextul în care Regele Mihai, bolnav, a decis să se retragă din viaţa publică.

În ceea ce priveşte scena politică de la Bucureşti, Neagu Djuvara spunea că acum clasa politică s-a mai „curăţat”, dar nu avem oameni politici de anvergură.

Neagu Djuvara (FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea)
Neagu Djuvara (FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea)

 
Magda Grădinaru :Pentru că m-aţi primit de 8 martie, vă întreb despre femeie. Ce rol a ocupat femeia în viaţa dumneavoastră?

Neagu Djuvara: Moralmente îi sunt foarte recunoscător mamei, care a fost ca o sfântă, cum şi-a dus ea barca cu cei doi copii, fară bani, a fost admirabilă… Trebuie să spun că atât ea, cât şi sora ei, Jana, care avea cu doi-trei ani mai puţin, şi s-a măritat târziu, la 40 de ani cu colecţionarul Alexandru Saint-Georges, au fost pentru mine cele două mame. Mama şi cu ”tante Jeanne” erau tot timpul lângă noi, dacă răsfoiesc un album de fotografii suntem tot timpul împreună. Eu sunt  feminist, am o mare încredere în femei, mai întâi pentru faptul că n-am trăit decât printre femei.

 De altfel, a fost o epocă a marilor femei, nu? Vorbim despre epoca Reginei Maria.

Neagu Djuvara: Pe Regina Maria am văzut-o călare, frumoasă şi mândră cum era ea, dar nu am cunoscut-o personal, nu i-am sărutat mâna, eram copil atunci. În plus de asta, mama a încercat să ne păstreze în legătură cu cei care erau la putere, iar cei care erau la putere după Primul Război Mondial erau Brătienii.

Aţi avut o viaţă bogată. Aţi călătorit mult. Cum vi se par româncele faţă de femeile de pe alte continente, din alte ţări?

Neagu Djuvara: Europeanca, şi mai cu seamă românca, sunt incomparabile faţă de femeile din alte ţări. Mi-amintesc de cărţile scrise de un englez din veacul al XIX-lea, anii 1870-1880, care vizitând România, nu doar Bucureştiul, dar şi Transilvania, vorbea aşa de laudativ despre frumuseţea femeilor române, încât îţi pui întrebarea: prin ce minune s-a păstrat, înseamnă că nu este ceva artificial, ci în moştenirea etnică. Probabil că femeile dace trebuie să fi fost foarte frumoase.

Puneţi frumuseţea româncelor pe seama moştenirii dacice.

Neagu Djuvara: Da, altfel nu se explică, fiindcă în fond romanii ne-au transmis limba lor, ne-au impus limba lor prin administraţie, dar nu am avut populaţie de origine italiană la noi.

Anul acesta se împlinesc, iată, 150 de ani de la instaurarea monarhiei în România. Cum vedeţi Casa Regală astăzi? Este Regele Mihai ultima mare figură a regalităţii?

Neagu Djuvara: Nem tudom! Nu putem să ştim aşa ceva, pentru că nu poţi să ghiceşti viitorul.

 Care este cel mai bun lucru pe care Regele Mihai îl lasă istoriei?

Neagu Djuvara: Regele Mihai are un foarte mare curaj politic. Faptul că l-a îndepărtat pe Antonescu la un moment dat, a făcut bine, pentru că mareşalul ne ducea pe o cale greşită. Noi am avut nevoie de germani ca să recuperăm Basarabia. Dacă ar fi făcut mareşalul ca echivalentul lui din Finlanda, Mannerheim, adică în momentul când a atins graniţa Nistrului să nu continue alături de germani şi să dea de catastrofă. Lumea nu îşi dădea seama că bolşevicii, care erau consideraţi inferiori, se înarmaseră straşnic. Ne-am pomenit  că sovieticii erau foarte bine pregătiţi şi am dat de catastrofa de la Stalingrad. A fost o calamitate, am pierdut foarte mulţi oameni, pentru că nu ne-am oprit la Nistru.


Mai avem astăzi mari oameni politici?

Neagu Djuvara: Nu mai există nimic în momentul de faţă, toată Europa e ”gemischten Compositum” (”compoziţie amestecată”), acelaşi lucru, fiindcă nu mai există în lume decât o singură putere, Statele Unite ale Americii. Ne întoarcem la situaţia Imperiului Roman. Statele Unite ale Americii sunt Roma antică de azi, domină lumea întreagă. Din Europa până în Coreea nu se mai mişcă nimic fără voinţa Statelor Unite ale Americii.

De ce credeţi că Europa nu mai joacă rolul unei mari puteri? Din cauza diferenţelor culturale, identitare?

Neagu Djuvara: Ca întotdeauna, când sunt mai mulţi se împrăştie puterea. Niciuna dintre puterile politice din Europa nu mai e în măsură să le domine pe celelalte.

Cum vedeţi scena politică de la Bucureşti astăzi? Mai avem lideri de anvergură?

Neagu Djuvara: În momentul de faţă nu mai avem mari oameni politici.

 Dar pe preşedintele Klaus Iohannis cum îl priviţi?

Neagu Djuvara: Preşedintele Iohannis e foarte potrivit, e neamţul nostru, după cum l-am avut pe Carol I, dar el nu poate să impună ceva în politică.

 

 I s-a reproşat preşedintelui Iohannis că e tăcut.

Neagu Djuvara: E mai bine aşa. În politică e mai bine aşa, dacă te bagi, te frigi.

Neagu Djuvara (FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea)
Neagu Djuvara (FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea)

 Comparativ cu mandatul precedent, al preşedintelui Traian Băsescu?

Neagu Djuvara: Pe Băsescu l-am cunoscut de aproape, în diverse împrejurări şi ceea ce mi-e simpatic la el e faptul că e singurul care îndrăznea să vorbească împotriva ruşilor. Nouă parcă ne este o teamă, dincolo de Nistru să nu ne atingem, că sunt prea puternici.

 Ar trebui să aibă o atitudine mai fermă preşedintele Iohannis în politica externă?

Neagu Djuvara:  Eu cred că preşedintele Iohannis face bine să fie modest, că noi în momentul ăsta nu mai existăm. Nu mai există, ca politică, decât Statele Unite ale Americii. Dacă eşti cuminte şi eşti agreat de Statele Unite suntem liniştiţi, dovadă ca au şi venit instituţii de-ale lor. Avem instituţii de-ale lor, militare, chiar pe teritoriul nostru.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s